Ziołolecznictwo

Ziołolecznictwo

Akupunktura

Akupunktura

Hirudoterapia

Hirudoterapia

Dietetyka chińska wg pięciu przemian

 

Dietetyka nie ma jednolitych zaleceń dla wszystkich odnośnie sposobu odżywiania się. Zalecenia dietetyczne są indywidualne, oparte na diagnozie stanu zdrowia. Podstawą dietetyki chińskiej jest filozofia 5 żywiołów – elementów – narządów - smaków. Oznacza to klasyfikowanie pożywienia wg smaków, które wzmacniają odpowiadające im narządy. Filozofia ta uzupełniana jest wiedzą o funkcjonowaniu „potrójnego ogrzewacza”, teorią Yin i Yang pozwalającą określić termikę pożywienia (pożywienie ogrzewające, neutralne, ochładzające) oraz teorią funkcjonowania zegara narządów.

 

Dietetyka chińska tworzy równowagę energetyczną i smakową potraw, harmonizuje je, jednocześnie harmonizując narządy wewnętrzne. Rozwija także świadomość za pomocą skupienia i koncentracji, które są niezbędne do przygotowania dobrej potrawy. Dzięki temu energia pożywienia kierowana jest do narządów.

 

Działanie smaków

Kwaśny - ściągający, zachowuje płyny w organizmie. Zbyt dużo kwaśnego może powodować stagnację. Większość kwaśnych produktów ma działanie ochładzające. Bardzo mało produktów kwaśnych ogrzewa (np. ocet). Przyporządkowany wątrobie, ściąga, przytrzymuje. Niezalecany przy nadmiarze wilgoci w organizmie, zapaleniu oskrzeli czy otyłości.
Gorzki - jest zazwyczaj ochładzający aż do zimnego. Odprowadza, wysusza, odnawia, obniża, uspakaja, zapobiega zapaleniom, wstrzymuje upływ krwi (w farmakologii bardzo ważny – krwawienie ma związek z nadmiarem gorąca, a gorzkie zioła mają działanie ochładzające). Przyporządkowany sercu, ale o dużej intensywności goryczy (np. kawa) osłabia je, gdyż wysusza krew. Terapia oparta na smaku gorzkim może działać przy gromadzeniu się wilgoci w organizmie.
Słodki - jest to najważniejszy smak dla terapii. Odżywia, wzmacnia, harmonizuje, dodaje energii, odpręża. Negatywną cechą tego smaku jest to, że nawilża i powoduje ospałość. Smak słodki obejmuje wszelkie oddziaływania termiczne. Nie chodzi o słodycz cukru, ale przede wszystkim gotowane ziarna zbóż, słodkie warzywa i słodkie owoce. Przyporządkowany śledzionie.
Ostry - jest bardzo rozpraszający, ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, rozdzielający, powoduje wydzielanie potu. Wiele produktów o smaku ostrym to produkty ciepłe aż po gorące (większość przypraw). Wyjątkiem są mięta pieprzowa i eukaliptus, które są ostre w smaku, ale ochładzające. Przyporządkowany płucom, ale jego nadmiar osłabia je.
Słony - smak zmiękczający, odżywczy i odprowadzający. Prawie wszystkie produkty o tym smaku (oprócz ryb i owoców morza) są ochładzające aż po zimne. Oddziaływanie tego smaku jest bardzo złożone, gdyż z jednej strony działa wysuszająco, a z drugiej nawilżająco (zawiera informację związaną z elementem Wody, a nerki mają właściwości zarówno ognia jak i wody). W zależności od przygotowania może być zarówno Yang, jak i Yin. Na przykład sól glauberska (sól gorzka) może ściągać dużą ilość wilgoci z organizmu, jest to właściwość Yin. Z drugiej strony ściąga tę wilgoć z całego organizmu i wydala, co powoduje osuszanie czyli Yang. Wspiera nerki.

 

Tradycyjna Medycyna Chińska

 

Medycyna chińska to jeden z najstarszych systemów medycznych na świecie. Od kilku tysięcy lat skutecznie nie tylko leczy, ale jest również znakomitą metodą profilaktyki zdrowotnej. Lekarzom w dawnych Chinach płacono właśnie za to, by nie być chorym! Dawna, klasyczna medycyna chińska, jak i jej uwspółcześniona wersja znana jako tradycyjna medycyna chińska (TMC), wywodzą się z filozofii taoistycznej – operują więc własnym systemem terminologii, który należy poznać by je właściwie rozumieć.

Podstawą zdrowia oraz właściwej terapii w medycynie chińskiej jest harmonizowanie przepływów energii w narządach i całym organizmie. Człowiek postrzegany jest jako całość psycho-fizyczna w stałej relacji ze środowiskiem. Medycyna chińska nie zajmuje się jednostkami chorobowymi chorych narządów, lecz poszukuje faktycznych przyczyn. Opiera się na precyzyjnej diagnostyce. Podstawą terapii są receptury ziołowe, odpowiedni sposób przygotowywania pożywienia i dieta (tworzona dla danej osoby, z uwzględnieniem pogody i pory roku), akupunktura oraz różne techniki masażu. Bardzo ważny jest też ruch – stąd taka popularność ćwiczeń Tai-Chi i Qi-Gong.

Medycyna chińska jest przepojona logiką. Stanowi kopalnię wiedzy o przyczynach chorób i metodach przywracania zdrowia. Nacechowana jest głębokim zrozumieniem człowieka jako istoty czującej i myślącej. Język jakim się posługuje medycyna chińska jest symboliczny, ale każdy symbol - przez swoją prostotę - jest zrozumiały. Zasady leczenia wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej są uniwersalne i niezależne od rasy, czy szerokości geograficznej, ponieważ oparte są na niezmiennych i wspólnych dla wszystkich regułach rządzących prawami przyrody. Metody, którymi się posługuje, z powodzeniem stosowane są od wielu lat na całym świecie.



Celem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest doprowadzenie do możliwie najpełniejszej równowagi i harmonii energetycznej człowieka, tak aby organizm bez przeszkód odzyskał swój naturalny stan - ZDROWIE.

 

Kontakt

tel. +48 608 096 235   |   e-mail: beata@twojamoc.pl